Culinaria
Cele mai ieftine
si usor de facut retete.
Home » » CLAFOUTIS! CLAFOUTIS? FLAUGNARDE { CU AFINE SI GEL DE PEPENE}

CLAFOUTIS! CLAFOUTIS? FLAUGNARDE { CU AFINE SI GEL DE PEPENE}

Articol de Unknown in 20 iulie 2015 | 20:37



 Clafoutis este un desert preparat din aluat moale în care se adaugă fructe! Mai simplu de atât nici că se poate!
 Ideea a venit din dorința Timeei de ceva dulce și rapid, adăugând ideea mea de ușor căci nu era nici temperatura optimă și nici momentul potrivit din zi în care să stau în fața cuptorului cu orele.

 Iară ce am făcut, ambele în bucătăria măruntă a unui bloc din cartierul limitrof în care ne desfășurăm zilnic activitatea:
 Am bătut bine de tot ouăle, atenție, lăsate să se obișnuiască cu temperatura camerei înainte de a fi sparte, cu zahărul, până când acesta din urmă s-a topit, formând o cremă de ou. Am presărat în ploaie făina amestecând continuu pentru a evita formarea inesteticelor cocoloașe și am adăugat laptele. Am făcut, deci un aluat de clătite, doar puțin mai gros și l-am lăsat să se răcorească bine de tot la frigider.

 Clafoutis este, de fapt, un desert franțuzesc cu o textură de budincă, originar din zona Limousine care, era preparat din primele cireșe ale anului, necurățate de sâmbure, astfel că, în timpul coacerii, prăjitura absorbea din aroma de migdal a acestuia. Acum însă, Clafoutis, se prepară și cu alte fructe sezoniere: prune, mure, caise...afine în cazul nostru, doar că, în acest caz, desertul poartă numele de Flaugnarde!


 Până v-am povestit toate acestea aluatul s-a răcit binișor. Nu mi-a rămas decât să trag la tigaie afinele, într-o nucă de unt și să le tăvălesc cu o grijă brutală prin zahăr cristal , apoi le-am așezat strategic în formă, am scos aluatul de la răcoare, l-am turnat peste afine și l-am dat la cuptor. Nu contenesc a spune faptul că, acesta, cuptorul, trebuie să fie preîncălzit, fierbinte de-a dreptul înainte ca orice aluat să fie pus la copt. Eu am folosit hârtie cerată pentru a fi sigură că nu se lipește de vasul termorezistent, pentru cele mai curajoase, însă, există opțiunea ungerii formei cu unt și presărarea acestea cu zahăr cristal, pentru a preveni lipirea aluatului.
 L-am lăsat pentru 5 minute la 220 de grade, am scăzut temperatura la 170 și l-am mai lăsat încă, aproximativ 40, până a căpătat o crustă aurie și o consistență fermă. Testul cu scobitoarea este, din nou sfânt!


 Între timp am pregătit gelul de pepene, punând miezul pepenelui roșu în vasul robotului de mână și transformându-l în piure ( ceea ce nu a durat mai mult de 5 secunde). Am încălzit o mică parte în cuptorul cu microunde ( 30 de secunde) și am amestecat și dizolvat gelatina ( de porc). Dacă folosiți agar-agar acesta trebuie fiert nu doar dizolvat în lichid fierbinte. Am incorporat piureul cu gelatină în cel rămas în vasul robotului, l-am transferat într-o farfurie adâncă și l-am dat la frigider.

 După ce am scos prăjitura  din cuptor am acoperit-o cu un prosop curat pentru câteva minute și l-am lăsat să se domolească.

 Prăjitura răcită, gelul închegat,înghețată de vanilie , servirea mai puțin convențională, și anume pe un capac de sticlă întors, pricomigdale, o cireașă care să amintească de originile prăjiturii, și Timeea mea, fericită la fel ca în ziua în care Moș Crăciun i-a adus cadoul mult visat!

 Un copil fericit, un părinte liniștit, o misiune îndeplinită!


 Lista de ingrediente:
  
 Pentru Flaugnarde
 
 - 2 ouă întregi
 - 3 linguri de zahăr
 - 100 grame făină
 - lapte cât cere un aluat ceva mai gros de clătite
 - afine ( în cazul meu) 200 de grame
 
  Pentru gelul de pepene
 
 - miezul de la o felie de pepene roșu ( circa 100 de grame)
 - gelatină ( 5 grame)
 

 Particip cu această rețetă la campania celor de la Horeca. Luna iulie, la nivel mondial este Luna Artei Culinare, iar cei de la  Horeca School organizează un concurs prin care își propun să transforme pasiunea pentru gătit într-o meserie, de ce nu? Lăudabilă inițiativă în țara celor lipsiți de oportunități!

 Aveți mai jos linkul organizatorilor:
 http://www.horecaschool.ro/
 și al partenerilor, cei, care, de altfel oferă și anumite premii:
 http://www.gourmetconnection.ro/
 http://desertonline.ro/

 Pentru mine participarea la acest concurs nu a reprezentat o provocare , ci o onoare, căci, în concepția mea, la Horeca ajung doar cei mai buni!
 Un punct al regulamentului concursului constă în prezentarea motivării participării la concurs, și, cu riscul, asumat de a depăși o frază cerută vă voi spune faptul că , pentru mine, și micul meu blog, care împlinește 5 luni, este o reușită și o bucurie faptul că am fost invitată să particip. Eu nu sunt blogger culinar, nu sunt chef și nici măcar bucătar chiar dacă am apărut în câteva publicații , și câteva minute "pe sticlă" cum se spune. Sunt un om simplu care a învățat să trăiască frumos, vreau să cred, cu resurse materiale puține și greutăți mari în viață. Nu aspir la niciun premiu. Sunt 19 bloguri culinare participante, și, sunt persoane mai potrivite decât mine, mai talentate și cu mai multe resurse de toate tipurile, simpla participare m-a măgulit și m-a făcut să cred, că într-o zi, voi reuși să-mi fac bunicii mândri, iar Timeea mea, va spune cu bucurie în suflet și-n glas" Ea este mama mea!"

 Acestea fiind spuse, dragii mei, vă doresc
 POFTĂ BUNĂ!

P.S campania este: #horecaXperience
SHARE

Autor Unknown

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu